Arboga

Cirka en timme och sju mil söder om Wirsbo hotell ligger bruksorten Arboga.  Arboga är traditionellt en industriort med teknisk profil. Idag är den största arbetsgivaren Saab och FMV, men även en rad mindre teknikföretag har också vuxit fram genom åren. Namnet Arboga är gammalt och förekommer redan 1286 och är en form av fornsvenska och härstammar från ordet åkrök.

Förutom dess teknikföretag så är kanske Arboga bäst känt för “Arbogaölet” som härstammar långt tillbaka i tiden. Även om namnet för ölet idag ägs av en annan ölproducent så lever det kvar och i centrala Arboga kan man besöka det gamla bryggeriet som nu är i form av museum. Än idag finns det gamla bryggeriets sädeslager kvar där.

I Arboga finns ett några godbitar i form av till exempel museer som du kan passa på att besöka om du har vägarna förbi under din visit på Wisbro brukshotell!

Till att börja med har vi det ovan nämnda bryggerimuseet som faktiskt är Sveriges enda bevarade träbryggeri. Förutom en titt på det gamla sädeslagret kan du ta en titt på alla redskap från förr samt en fotoutställning och ett stort bryggeribibliotek.

Arboga museum ligger också i stadskärnan i det Örströmska huset som är byggt i mitten av 1800-talet av grosshandlare Anders Örström. Museet återskapar ett grosshandlarhem från den tidsepoken. I övrigt finns det fotoarkiv och tidningslägg. Det finns även lokaler för tillfälliga utställningar, så håll ögonen öppna!

Är du inte sugen på att bevandra dig kulturellt så kan du istället ta dig en tur till stadens mitt där du kan hitta trevliga uteserveringar från vår till höst. Eller varför inte besöka någon av torghandlarna vid stora torget, Arboga station eller éntretorget!

Läs mer på Arboga kommuns hemsida!