Fagersta

En annan nära granne till Virsbo är Fagersta. Liksom Virsbo har Fagersta också anor som en viktig bruksort. Här har under åren brutits mycket järn och starten på detta var då en stångjärnshammare anlades redan i början på 1600-talet. Fagersta är mycket strategiskt beläget vid den vackra Kolbäcksån och här finns många sevärdeheter bevarade som härstammar till den gamla bruksmiljön.

Oljeön

Fagersta har något unikt att erbjuda turisterna och det är att man har en alldeles egen oljeö. Det är inte konstigt att ön fått detta namn eftersom det här har funnits ett mycket gammalt oljeraffinaderi. Engelsbergs Oljefabrik var en gång en mycket framgångsrik framställare av olja till belysning och till att smörja maskiner. Oljeön ligger i sjön Åmänningen och den är, förutom att vara en oljeö, en mycket vacker ö att besöka. Här kan man vandra omkring och beskåda den gamla fabriken, som idag är museum, samt övriga byggnader som personalen på fabriken bodde i tillsammans med sina familjer.

Om du vill besöka den unika Oljeön kan du titta in på Fagersta kommuns hemsida för att få reda på öppettider och var och när du tar färjan över till ön. Här får du också information om de guidade visningar som genomförs under säsongen. Läs mer om Oljeön på Fagersta kommuns hemsida.

Semla

Semla är ett mycket vackert område och om du har möjlighet skall du ta dig tid att besöka denna pittoreska ort. Här är kanske Strömsholms kanal som allra vackrast och här finns också den första slussen. Följ gärna någon av de vackra naturstigarna efter kanalen om du tycker om att vandra i vacker natur med många intressanta historiska lämningar.